2015

Op basis van recente publicaties in de verschillende media wordt hierna een beeld gegeven van de actualiteit (2015), de trending topics in het vakgebied finance. Door op het onderwerp te klikken krijgt u een overzicht met relevante publicaties te zien.

Robots in Finance                                                                                             december 2015

De processen in de finance functie lijken zich te lenen voor een verdergaande robotisering. Waar liggen de kansen en wat zijn de bedreigingen? Robotisering is veel in het nieuws.

Cybersecurity                                                                                                      oktober 2015

Door een toenemend aantal incidenten komt cybersecurity bij veel CFO’s steeds hoger op de agenda te staan. Waar veel organisaties het vraagstuk nog als een ICT probleem zien, zijn met name ondernemingen die al het slachtoffer zijn geweest van een incident zich er van bewust dat een integrale benadering op zijn plaats is. Het is niet alleen van belang preventieve maatregelen te treffen, het is zaak om een goede risicoanalyse te doen, door continue monitoring een incident zo snel mogelijk op te sporen, met als doel snel te kunnen reageren en de impact van een aanval zo beperkt mogelijk te houden.

Wendbaarheid van de finance functie                                                      september 2015

In veel markten is de dynamiek enorm toegenomen. CFO’s zijn in reactie daarop op zoek naar manieren om de wendbaarheid van de finance functie te vergroten. De sleutel ligt veelal in het zo ‘simpel’ mogelijk inrichten van processen. Door harmonisatie en centralisaties voeren bedrijven het aantal en de complexiteit van de processen drastisch terug waardoor de overall bedrijfsvoering ‘simpeler’ wordt. De wendbaarheid is een automatisch gevolg van de versimpeling.

Big data                                                                                                                 augustus 2015

Big data staat bij veel ondernemingen in de belangstelling. Maar wat moet de finance functie er mee? CFO’s denken na over vragen als: Wat kunnen we met Big data bereiken? Heb ik de juiste kennis en kunde in huis? Welke rol vervult de finance functie, naast de business en de IT afdeling. Duidelijk is dat door de technologische ontwikkelingen en de sociale media er een enorme toename is van de hoeveelheid data, de diversiteit van data en de snelheid waarmee data verwerkt kan worden. Met Big data analytics kunnen organisaties hun klanten beter leren begrijpen, sneller inzicht krijgen in trends, en operationele processen verbeteren.

 

Reageren is niet mogelijk